+32 487 50 58 56 eveline@dierenkracht.be


Heb je weleens gemerkt dat mensen naar een bepaald punt kijken of staren terwijl ze iets vertellen dat hen raakt? Oh, niets bijzonders zal je misschien denken. Maar wat zou er gebeuren mochten we nu met dat punt verder aan de slag gaan? Welkom in de wereld van brainspotting!

Wat is brainspotting?

Brainspotting is ontdekt door trauma-expert David Grand. Het is een vorm van individuele therapie en is ontstaan vanuit de EMDR. Brainspotting is, net zoals EMDR, een brein gebaseerde therapie.

 

Gesprekstherapie versus brainspotting

Gesprekstherapie speelt zich af in de hersenschors. Het is een therapievorm waar we mee denken en die nuttig is voor het krijgen van inzichten.

Echter, gesprekstherapie is zelden effectief bij de verwerking van diepgewortelde klachten die vastzitten in ons systeem. Dit komt omdat traumatische ervaringen en psychische blokkades opgeslagen liggen in de dieper gelegen emotionele structuren van het brein (en dus niet in de hersenschors).

Brainspotting is een methode die voorbij het praten gaat waardoor deze dieper gelegen emotionele structuren in het brein kunnen bereikt worden en verwerking kan plaatsvinden. Het is dus een techniek die helpt om pijnlijke momenten uit ons leven te verwerken.

 

“Waar we naar kijken, beïnvloedt hoe we ons voelen”

Onze ogen en hersenen zijn op een ingewikkelde manier met elkaar verweven. Brainspotting gebruikt ons gezichtsveld om uit te zoeken waar we deze trauma’s vasthouden in ons brein.

Als we aan een bepaald thema denken of hierover iets vertellen, gaan onze ogen reflexmatig naar een bepaald punt. Deze oogpositie noemen we de brainspot en is de ingang naar je brein. Het zorgt dat de relevante gebieden in de hersenen waar de pijnlijke situatie zich genesteld heeft, worden gestimuleerd. Onverwerkte informatie wordt hierdoor beschikbaar gemaakt.

Om het simpel uit te drukken, kunnen we zeggen dat door je te focussen op deze specifieke positie, herinneringen minder pijnlijk worden en onverwerkte emoties worden losgelaten.

 

Wat zijn de voordelen van brainspotting?

  • laagdrempelige effectieve techniek
  • geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen
  • helpend bij trauma, emotionele blokkades en pijnlijke gebeurtenissen
  • helpend bij personen die niet over hun gevoelens of ervaringen kunnen of durven praten
  • minder risico op her-traumatisering
  • doet beroep op het lichaamseigen helingsproces
  • rechtstreekse toegang naar de gebieden die zich aan de cognitie en verbale bewustzijn onttrekken
  • sneller resultaat  
  • verzachting van emotionele pijn en stijging van de levenskwaliteit

 

Conclusie

Brainspotting is een effectieve brein gebaseerde methode. Het start waar de meeste klassieke gesprekstherapieën eindigen en is een succesvolle manier voor de verwerking van trauma’s, blokkades en pijnlijke gebeurtenissen.

 

Wil je weten of brainspotting ook geschikt is voor jou of je kind? Neem dan even contact met me op. Ik ben als brainspottherapeut erkend door Brainspotting Belgium.

Bron: Brainspotting Belgium + opleiding tot brainspottherapeut

Scan de code
error: