+32 487 50 58 56 eveline@dierenkracht.be

Therapie met dieren

Ervaar de helende werking van therapiedieren

Waarom therapie met dieren? Omdat dieren magisch zijn!

Misschien heb je dat al eens kunnen voelen van een eigen huisdier? Het is moeilijk te beschrijven maar ze bewerkstelligen iets in ons wat mensen niet kunnen. Dieren geven steun als het moeilijk gaat, bieden troost als we verdrietig zijn, brengen ons tot rust als we boos zijn en bieden ons liefde en vertrouwen als geen ander.

Ook binnen mijn therapieën zijn mijn zorgkonijnen Basiel en Aukje en therapiehond Nanou het magische hulpmiddel om kinderen en jongeren te laten openbloeien en groeien. Elke keer opnieuw sta ik versteld van de interactie tussen kind en dier.

Bovendien zijn mijn therapiedieren binnen de psychologische begeleiding het middel voor als woorden niet gevonden worden, voor muurtjes die een therapeut niet kan slopen, voor obstakels die anders maar moeilijk kunnen overwonnen worden, voor inzichten in jezelf,… Naar de therapeut gaan: soms klinkt het nog taboe en soms is het lastig. Dankzij de dieren wordt de begeleiding laagdrempelig en ontspannen gemaakt. Ze zorgen ervoor dat je kind geen stress ervaart. Ze bieden troost, verbeteren de sociale vaardigheden, helpen angsten overwinnen en wakkeren het zelfvertrouwen aan. Maar ook voor mij als therapeut is mijn hond heel waardevol. Door haar spiegelgedrag kan ik nog sneller sferen aanvoelen en inschatten wat je kind op dat moment nodig heeft.

“ Dieren zijn psychologen op vier poten

Therapiehonden

Nanou

Therapiehond Nanou heeft samen met Eveline een tweejarig intensief traject doorlopen. Na een grondige analyse, testing en het afleggen van examens, werd Nanou door de gedragstherapeut goedgekeurd als therapiehond. 

Profiel:  lief – aanhankelijk – leergierig

Gek op:  koekjes – de zon – samen spelen

Hekel aan:  slecht weer – katten – alleen zijn

Meerwaarde:
–  laat je nadenken
–  biedt troost
–  zorgt voor betere sociale vaardigheden

 

Therapiehond Nanou

Nanou is mijn allerbeste vriend. Toen ik weende kroop ze op mijn schoot.

Robyn

Ellie

Therapiehond Ellie is een labrador en de jongste telg van de Dierenkracht-familie.

Profiel:  knuffelbeer – nieuwsgierig – beetje lomp 😉

Gek op:  plassen met modder – eten – massages

Hekel aan:  dierenarts – trappen lopen – lege zak snoepjes

Meerwaarde:
–  stimuleert de contactname
–  biedt troost
–  daagt je uit in het stellen van rustiger gedrag

 

Zorgkonijnen

Basiel

Basiel is geboren in Nederland. Hij is de held van Aukje en liet haar groeien in haar zelfvertrouwen. Ze zijn de allerbeste vrienden. 

Profiel:  stoer – slim – sociaal

Gek op:  Aukje – wortelloof – chillen 

Hekel aan:  bromvliegen – oppakken – dag zonder koekjes

Meerwaarde:
–  verlaagt stress
–  zorgt voor vertrouwen
–  biedt ontspanning

Zorgkonijn Basiel

Ik dacht dat ik niets kon maar ik leerde Basiel iets nieuws! 

Lennert

Aukje

Aukje is net zoals Basiel geboren in Nederland. Ze is heel selectief in het kiezen van haar konijnenvriendjes. Maar op Basiel was ze onmiddellijk verliefd! 

Profiel:  nieuwsgierig – schattig – avontuurlijk

Gek op:  Basiel – weegbree – knagen

Hekel aan:  bromvliegen – harde vloeren – nagels knippen

Meerwaarde:
–  doet angsten vergeten
–  geeft rust
–  stimuleert het denkvermogen

Zorgkonijn Aukje

Ik zit graag tussen de konijntjes op de grond. Dan word ik rustig en kan ik gemakkelijker over mijn gevoelens vertellen.

Eline

Therapie met dieren: wat wetenschappers zeggen

Belangrijk uitgangspunt:

Animal Assisted Therapy vraagt van de therapeut bijkomende opleiding en expertise in dierengedrag. Werken met therapiedieren vraagt kennis en bewustzijn. Het is heel belangrijk dat de dieren met de nodige zorg worden behandeld en dat hun lichaamstaal ten volle wordt begrepen. Dit is de enige manier om het welzijn van de dieren alsook het welzijn van de cliënt te garanderen. Pas met psychologische kennis van zowel mens als dier kunnen succeservaringen geboekt worden.

De dieren die ingeschakeld worden binnen de hulpverlening dienen te voldoen aan meerdere specifieke eigenschappen. Ze worden hiervoor gescreend, opgevoed en opgeleid. Bovendien dienen de dieren hun ’taak’ graag te doen.

Binnen de Animal Assisted Therapy (AAT) wordt er steeds een therapeutisch doel voorop gesteld. Het is dus een doelgerichte interventie waarbij per cliënt een specifiek behandeldoel wordt geformuleerd.

Therapie met dieren: wat zijn de wetenschappelijk aangetoonde effecten?

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het contact met dieren/therapiehonden een fysiologisch effect heeft op mensen. Tijdens dit contact is er een verhoogde vrijstelling van endorfinen (welbevinden en geluk), oxytocine (knuffelhormoon), prolactine (invloed op positieve sociale gedragingen) en dopamine (van belang bij beweging en emoties) aangetoond.

Spiegelen met honden. Hoe werkt het?

Mensen kunnen zichzelf leren ontdekken door samen te werken en bijgevolg te leren van honden. Honden spiegelen met hun lichaamstaal iemands gevoel. Op deze manier kan je je meer bewust worden omtrent je eigen gedrag en hier iets mee doen. Als je je gedrag gaat veranderen zal het gedrag van de hond ook veranderen. En als iemands gedrag verandert zullen mensen in de omgeving dit ook opmerken. Het spiegelen kan iemand bewust maken van een bepaald gedrag of patroon dat hem last bezorgt maar ook van zijn eigen lichaamstaal en het effect hiervan op anderen.

Benieuwd naar meer theoretische achtergrond over Animal Assisted Therapy? Klik hier voor meer informatie. 

Scan de code