+32 487 50 58 56 eveline@dierenkracht.be

Wat is hoogsensitiviteit? En tegen welke problemen loopt het hoogsensitief kind het meest aan? En zijn dit allemaal kinderen die gevoelig zijn, nood hebben aan rust en zich terugtrekken op hun kamer? In onderstaande blog vind je alle info die je zou moeten weten over hoogsensitiviteit bij kinderen.

Hoogsensitief kind in een notendop

De term hoogsensitief kind roept vaak iets negatief op of wordt geassocieerd met woorden zoals lui of aanstellerij. Maar dat is het helemaal niet. Het is een aangeboren temperament of karaktereigenschap met een grote gevoeligheid voor (interne en externe) prikkels én het diepgaand of intens verwerken van deze prikkels. HSP is geen stoornis, aandoening of handicap. Het staat dan ook niet in de DSM (de bijbel voor psychiaters en psychologen) omschreven.
Wist je datje: Ongeveer 20 procent van alle mensen is hoogsensitief, waarvan evenveel mannen als vrouwen.

Overprikkeling

Een hoogsensitief kind krijgt veel prikkels binnen en dient veel indrukken te verwerken. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat het interne systeem tilt slaat en dat het vatje helemaal vol zit. Op deze momenten is hij overprikkeld en heeft hij geen controle meer. Hij komt in een soort overlevingstoestand terecht en kan niet meer bewust kiezen hoe te reageren. Een overprikkeld kind dient te ontladen en zal dit vaak doen door middel van een woedeaanval of huilbui. Het kan ook zijn dat het kind zich afsluit en zich apathisch of depressief gedraagt. Door zich af te sluiten en terug te trekken in zichzelf zorgt dit kind ervoor dat er geen prikkels meer kunnen binnenkomen.

Extraversie en introversie

Een hoogsensitief kind kan zich op verschillende manieren uiten, maar de meesten zijn introvert (70%). Onder introvert wordt verstaan dat men zich richt op de eigen innerlijke belevingswereld. Dus zijn eigen gedachten en gevoelens. Het introverte hooggevoelig kind zal regelmatig de rust opzoeken en verkiest één of enkele vrienden boven een hele groep. Ze zullen ook sneller een groep eerst observeren alvorens ze gaan meespelen.

Maar ook extraversie komt voor bij HSP. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve kinderen is extravert. Zij zijn vooral gericht op de buitenwereld en op andere mensen. Ze genieten van de aandacht en staan graag in de belangstelling.

Het introvert hoogsensitief kind zal dus andere kinderen mijden als hij moe is terwijl een extravert hoogsensitief kind net meer energie haalt en zich oplaadt uit de interactie met anderen.

De combinatie van extraversie en hoogsensitiviteit is soms lastig, net omdat de sociale prikkels die deze kinderen nodig hebben om zich op te laden ook net uitputten! Wanneer het vat vol is zal het kind zich dan ook vaak ontladen door woedeaanvallen. Ouders van deze kinderen kunnen dan ook vaker problemen bij het opvoeden ervaren.

High Sensation Seeker (HSS)

Sommige hoogsensitieve kinderen worden ook wel High Sensation Seeker (HSS) genoemd. Ze hebben een hoge spanningsbehoefte of sensatiezucht en zijn doorgaans dan ook extravert. Ze zijn altijd in voor iets nieuws en steeds op zoek naar nieuwe ervaringen en uitdagingen, al zullen ze op voorhand wel bestuderen wat de mogelijke risico’s zijn. De valkuil bij hen is dat ze bij het continu zoeken naar nieuwe uitdagingen daar ook snel overstuur van kunnen raken.

Hoogsensitief kind met een sterke wil of strong willed

De High Sensation Seeker (HSS) wordt in de literatuur ook wel omschreven als een hoogsensitief strong willed kind. Dit kind weet heel goed wat hij wil. Hij hoort niet graag “nee” en is heel moeilijk te overtuigen om iets te doen waar hij eigenlijk geen zin in heeft. Deze kinderen houden er niet van dat anderen bepalen wat ze moeten doen. Ze geven snel weerwoord en leggen hun wil graag aan anderen op. Wanneer iets niet gaat zoals ze het wensen, durven HSS kinderen in woede uit te barsten.

Het HSS kind gaat graag op onderzoek uit en beleeft graag nieuwe dingen. Hij trekt graag de aandacht naar zich toe. Het hoogsensitief kind met een sterke wil heeft de sterke drang om prikkels op te zoeken, al putten deze prikkels hem tegelijkertijd ook uit. Aan de ene kant wordt het HSS kind dus enthousiast van dingen te beleven en te leren en tegelijkertijd zit zijn potje snel vol waardoor hij eigenlijk een stapje zou moeten terugnemen.

Hoogsensitief kind met een sterke wil: bron en literatuurtips

Wil je meer weten over het hoogsensitief kind met een sterke wil? Raadpleeg dan zeker onderstaande boeken.

Hoogsensitief kind HSP

Hoe moet ik mijn hoogsensitief kind nu opvoeden?

Hoe je precies een hoogsensitief kind kan opvoeden? Daar is geen handleiding of pasklaar antwoord voor. Iedereen is uniek en HSP uit zich bij elk kind anders. Het opvoeden is een avontuurlijke rit die je op de meest bijzondere en onverwachte plekken zal brengen. Voor ouders is het opvoeden van een hooggevoelig kind vaak een hele uitdaging omdat deze kinderen net het gaspedaal helemaal induwen en tegelijkertijd op de rem gaan staan.

 

Geraak je er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met mij op. Ik sta je graag bij.

Scan de code