+32 487 50 58 56 eveline@dierenkracht.be

‘Rouwverwerking’, dat is het woord dat men gebruikt voor het proces waar je door moét als je geconfronteerd wordt met een ingrijpend verlies. Alleen….  hou ik helemaal niet van het woord ‘verwerking’. En ben ik allergisch aan het woord ‘moeten’. Want verwerking impliceert een einde. Je doorloopt binnen je rouwproces enkele fasen en klaar. Simpel toch? Niet dus…

 

  • Rouw is geen tijdelijke vervelende of pijnlijke verstoring of ziekte die na gepaste tijd tot het verleden behoort. Het is een continu proces met een open einde.

 

  • Rouw is een zich steeds ontwikkelend proces in het leven dat nooit overgaat al kan er wel iets veranderen in de rouwpijn. Bovendien kan een verlies gedurende een leven steeds opnieuw getriggerd worden door bijvoorbeeld een nieuwe levensfase die je aanvat, een ontmoeting, een liedje, een verjaardag.

 

  • Rouw bestaat niet uit universele fasen die bij iedereen identiek dienen te verlopen. Integendeel, rouw is zoals een vingerafdruk. Het is een individueel uniek proces waar de persoon een nieuwe symbolische relatie met de overleden dierbare ontwikkelt en de wereld zonder de geliefde opnieuw uitvindt en betekenis geeft.

 

  • Rouw gaat om betekenisgeving. En jawel, om verbinding en (op een andere manier) vasthouden. Loslaten of het verbreken van de binding wordt vaak gezien als hét sleutelproces binnen het rouwproces. Echter het kan de persoon net ondersteuning bieden wanneer de symbolische banden met de overleden dierbare kunnen blijven doorbestaan. Een gevoel van continuïteit kan het aanpassingsproces aan het verlies net vergemakkelijken.

 

Dus: heb je zelf te maken met een verlieservaring? Onthoud dan voor vandaag het volgende:
–  rouwen is je persoonlijk antwoord op een ingrijpend verlies
–  én ge moet just niks, alles is goed

Heb je vragen, wil je reageren op dit bericht of ben je op zoek naar begeleiding? Neem dan even contact op via het contactformulier of via eveline@dierenkracht.be 

Ben je op zoek naar een goed en degelijk onderbouwd boek omtrent rouw? Dan kan ik je het boek “Het DNA van rouw” aanraden. 

 

 

Scan de code