+32 487 50 58 56 eveline@dierenkracht.be

Rouwbegeleiding voor je kind én voor jou als ouder

Een overlijden is ontzettend ingrijpend voor je kind. Als je kind een familielid of een geliefd huisdier moet missen, dan voelt dat als een enorm verlies. Maar je kind kan om veel meer dingen rouwen dan enkel de dood. Denk maar aan het verlies van vriendjes door een verhuis, het verlies van het bestaande gezin bij een scheiding, of het verlies van gezondheid bij ziekte. Het verdriet van je kind zien is hartverscheurend en als ouder sta je dan voor een grote uitdaging. Hoe ga je hiermee om? Wat kan je doen om je kind te helpen? Daarom help ik jullie middels rouwbegeleiding met het dragen van dit verdriet.

Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk?

Iedereen krijgt te maken met rouw, maar nergens leren we hoe we moeten rouwen. Er rust nog altijd een taboe op de dood wat ermee omgaan of erover praten extra moeilijk maakt. En mensen om je heen zeggen misschien tegen je dat je verder moet en dat jij en je kind het dienen los te laten. Hierdoor kun je denken dat wat je voelt niet normaal is. Intussen doe je hard je best om je kind te ondersteunen, maar je vraagt je af of het voldoende is. Je maakt je zorgen en wilt helpen, maar je weet niet goed hoe. Dat kinderen vaak niet laten zien hoe ze zich voelen, maakt het nog moeilijker. Het voelt misschien zelfs alsof je het als ouder niet goed doet.

Worstel je met dit soort vragen?

  • Hoe leg ik mijn kind uit dat iemand in ons gezin of onze familie ernstig ziek is?
  • Neem ik mijn kind wel of niet mee naar het funerarium?
  • Hoe help ik mijn kind nu zijn huisdier gestorven is?
  • Mijn kind is ziek en wordt niet meer de oude, hoe gaan we hier het best mee om?
  • Hoe kan ik mijn kind ondersteunen nu we gaan scheiden?
  • Hoe zorg ik dat mijn kind goed omgaat met onze verhuis?
  • Ga ik wel goed om met mijn kind en het verdriet dat hij voelt?

Rouwbegeleiding en rouwverwerking voor kinderen en jongeren

Je wil weer een gelukkig en blij kind. En je wil hem hier alle ruimte en tijd voor geven, want dit soort ervaringen zijn erg ingrijpend en niet vanzelfsprekend om mee om te gaan. Daarom loop ik, als kinder- en jongerentherapeut, een eindje mee op jullie pad en help ik je kind met het dragen van dit rugzakje. Ik ondersteun jouw kind bij zijn verdriet en samen zorgen we ervoor dat hij het verlies kan integreren in zijn leven. Dit doen we in een veilige en ontspannen omgeving, waar je kind met hulp van mij én mijn dieren alle ruimte krijgt om op zijn eigen manier te rouwen.

Wie is Eveline?

Hoi, ik ben Eveline, psychotherapeut gespecialiseerd in rouwbegeleiding en rouwverwerking

Door CRPS en een routine-operatie die eindigde in een medisch ongeval, liep ik een beperking met veel pijn op. Dat maakte dat ik als therapeut opeens merkte hoe het was om zelf patiënt te zijn. En hoe intens het was om met dit verlies om te gaan. Want mijn leven zoals ik het kende, was er niet meer. Alles was anders. Ik kon niet meer doen wat ik wou en al mijn zekerheden waren plots verdwenen. Ik voelde me vaak eenzaam en onbegrepen.

Mijn grootste steun bleek mijn hond Taschco. Hij gaf me troost en een gevoel van veiligheid. Hij oordeelde nooit en was mijn bondgenoot in deze moeilijke periode. Mijn hond werkte zo helend dat ik overtuigd werd dat dieren dé meerwaarde zijn binnen de hulpverlening. Daarom besloot ik om mijn ervaring als psychotherapeut te combineren met de kracht van dieren én met mijn eigen ervaringen als patiënt. Ik volgde meerdere opleidingen zowel in België als in het buitenland en leidde mijn hond, Nanou, op tot erkend therapiehond. Hierdoor kan ik nu ook jouw kind de kracht, steun en helende werking van een therapiedier laten ervaren.

Zorgkonijnen Basiel, Aukje en Eveline van Dierenkracht
Taschco van Dierenkracht

Waarom rouwbegeleiding met dieren?

Mijn therapiedieren maken een groot verschil in hoe jouw kind rouwbegeleiding ervaart. Het is voor kinderen namelijk niet altijd vanzelfsprekend om rechtstreeks te praten over wat ze voelen bij rouw of verlies. Ze voelen veel, maar kunnen er niet altijd woorden aan geven. Standaard gesprekstherapie zoals we die bij volwassenen kennen, werkt dus doorgaans niet bij kinderen. Door mijn dieren in de begeleiding te betrekken (mijn therapiehond, Nanou, en mijn twee zorgkonijnen, Basiel en Aukje) is de sfeer ontspannen en laagdrempelig. Ze geven geborgenheid en zijn een middel voor als praten moeizaam verloopt.

Naast wat je kind met mij deelt, geven de dieren mij ook veel informatie. Mijn therapiehond spiegelt met haar lichaamstaal de emotie van je kind. Die lichaamstaal van mijn hond vertelt mij zo veel over hoe je kind zich voelt. Als je kind het moeilijk vindt om over zijn emoties te praten dan is dat dus niet erg. Door te spiegelen geeft de hond mij namelijk veel informatie waardoor ik perfect weet wat je kind op dat moment nodig heeft. Je kind wordt op deze manier nooit gedwongen om iets te vertellen waar hij nog niet aan toe is. Door de dieren krijgt jouw kind de kans om zichzelf te leren ontdekken, en dat allemaal op zijn eigen tempo.

Werken met dieren bij rouwbegeleiding heeft nog meer voordelen:

  • Je kind wordt even uit zijn eigen wereldje getrokken
  • De dieren maken de rouwbegeleiding aangenamer en speelser
  • Dieren bieden je kind troost
  • De omgang met dieren verbetert de sociale vaardigheden van je kind
  • Dieren helpen je kind om angsten te overwinnen
  • Dieren verlagen stress

“Nanou, een psycholoog op vier poten.”

Psychotherapeut

Rouwbegeleiding voor je kind én voor jou als ouder

Als kindertherapeut werk ik altijd in verbinding met je kind en in alle zachtheid en mildheid. Ik geef steeds mijn volle aandacht, want ik ben ervan overtuigd dat je pas met echte verbondenheid en oprechte aandacht kan groeien. Dat geldt zeker voor kinderen: ze zijn kwetsbaar en hebben nood aan aandacht en begeleiding die aansluit op hun unieke kind-zijn. Daarom werk ik op een creatieve manier, met bijvoorbeeld verhalen. Of we gaan knutselen, schilderen, kleien of tekenen. De begeleiding is altijd maatwerk, want jouw kind is uniek en elke verliessituatie is anders. Ik werk daarom niet met vaste programma’s en het aantal sessies verschilt per kind. Soms zijn enkele sessies voldoende en soms sluit een intensievere begeleiding beter aan.

Ook jij als ouder bent erg belangrijk in het rouwproces van je kind. Daarom betrek ik jou bij de begeleiding. Jij kent je kind tenslotte het beste en ziet hem of haar elke dag. Je hebt dus waardevolle informatie omtrent het functioneren van je kind in de thuissituatie. Daarom ben je voor mij een evenwaardige partner tijdens de sessies en praat ik in dit proces veel met jou. Hierin is ook ruimte voor jouw gevoelens, want niet alleen jouw kind maar ook jij als ouder draagt een eigen verdriet.

Door mijn begeleiding:

  • Voelt je kind zich minder eenzaam en verdrietig
  • Snappen jij en je kind dat alle gevoelens die voorbijkomen bij rouw en verlies, er mogen zijn
  • Weet je hoe je je kind best ondersteunt
  • Heb je minder slapeloze nachten omdat je je minder zorgen maakt om je kind
  • Komt er meer ruimte voor je eigen verdriet
  • Hoef je niet langer te twijfelen of je het wel goed aanpakt
  • Weet je kind hoe rouw werkt
  • Is er balans en harmonie in je gezin
  • Ontdekken jullie dat jullie ook met deze pijn gelukkig kunnen en mogen zijn
Kinderpsycholoog

Rouwbegeleiding voor kinderen en jongeren: mijn werkwijze

Aanmelding

Je kan je kind aanmelden via mail, via het contactformulier of telefonisch. Vervolgens plannen we een datum voor het intakegesprek.

Intakefase

Tijdens dit gesprek praat ik met jou als ouder zodat ik een goed beeld krijg van jullie hulpvraag. Ik hoor graag waar je je zorgen over maakt en wat je verwachtingen zijn van mijn begeleiding. Daarna plan ik enkele sessies met je kind om hem of haar te leren kennen en een vertrouwensband op te bouwen met hulp van de therapiedieren. Welk dier ik inschakel voor de begeleiding van je kind, hangt af van de noden die jouw kind op dat moment heeft. Aan het eind van deze fase spreek ik weer met jou. Ik deel mijn bevindingen en we bespreken hoe we mijn begeleiding verderzetten.

Begeleidingsfase

Daarna gaan we verder met de begeleidingsfase. Ik werk samen met je kind aan het doel dat we samen gesteld hebben.

Afrondingsfase

Ik zorg er altijd voor dat je kind zonder mij verder kan. Hier bereid ik je kind goed op voor. In de laatste sessie spreek ik zowel met je kind als met jou. We evalueren het pad dat we achter ons hebben en bespreken hoe jullie zelfstandig verdergaan.

Kinderpsycholoog

Wil je weer een gelukkig kind, ondanks het verlies?

Wil je opnieuw rust ervaren in je gezin?

Neem dan contact op om kennis te maken.

15 + 15 =

Scan de code